Laat ik in de eerste plaats Mark Dongor feliciteren met het geweldige initiatief om een nieuw vaktechnisch blad, gericht op de dagelijkse praktijk van accountants, op te zetten. In mijn beleving is hier zeker veel behoefte aan.

Natuurlijk wordt er heel wat afgepraat over ons aller mooiste vak, maar in negen van de tien discussies gaat het om de randvoorwaarden. Zelden gaat het over het vak zelf.  Vanuit mijn beleving gaat het om het ‘vak’ als het gaat over de vraag hoe we het ‘controleren’ beter kunnen, in het bijzonder met behulp van technieken als data-analyse, process mining en data storytelling (het verhaal van de audit visualiseren).

Kans is groot dat u vanuit uw expertise of cliënten een andere definitie van het vak heeft. Zo heeft iedereen zijn eigen invalshoek. Ik ga er echter vanuit dat we het snel eens zijn dat onderwerpen als ‘meer externe toezicht’, ‘ingrijpen in verdien- en inkomensmodellen van accountantskantoren’ afgelopen tijd voldoende aandacht hebben gehad. Hoe heerlijk is om met elkaar te praten, te klankborden, te brainstormen, te innoveren over hoe we het vak zelf beter kunnen maken.

De vragen die mij bezig houden zijn de vragen rondom het controleproces en vraagstuk van interne beheersing (auditee perspective). Wat zijn elementen van de controle die beter moeten, welke nieuwe data-driven controle technieken zetten we in, hoe trainen we onze mensen in de toepassing van deze technieken, welke nieuwe inzichten rondom gedrag, cultuur en normen kunnen we meenemen in de controle.

De ultieme vraag is; wanneer kunnen we nu eindelijk de stap naar continuous auditing maken?